P piller

Hvad er p-piller?

P-piller er en hormonbaseret præventionsform til forebyggelse af graviditet hos piger/kvinder. P-piller indeholder to hormoner; østrogen og gestagen. Alle P-piller indeholder det samme østrogen, men forskellige typer gestagener. På baggrund af gestagenet inddeles P-pillerne i 2., 3. og 4. generations P-piller. Det anbefales at brug 2. generations P-piller, da disse har færrest alvorlige bivirkninger som fx dyb veneblodprop i benet. P-piller inddeles desuden i monofast og flerfase. Monofase p-piller indeholder samme koncentration af de to hormoner og tages typisk i 21 dage, hvorefter man holder 7 dages pause. I flerfase p-piller er koncentrationen af hormonerne forskellige, hvilket nødvendiggør at man tager pillerne i den rigtige rækkefølge.  

 

Hvordan virker p-piller?

P-piller virker ved at forhindre ægløsning, påvirke slimhinden i livmoderen, så et befrugtet æg ikke kan sætte sig fast samt ved at gøre slimen i livmoderhalsen sej og uigennemtrængelig for sædceller.

 

Hvem kan bruge p-piller?

P-piller er bedst egnede til kvinder under 35 år, da risikoen for alvorlige bivirkninger er mindst her.

P-piller er mindre egnede til kvinder der ryger, ammer, har forhøjet blodtryk, sukkersyge, migræne, hjertesygdom, forhøjet kolesterol eller BMI over 30.

Man fraråder p-piller til kvinder over 35 år der ryger samt kvinder der har haft blodpropper, årebetændelse, brystkræft eller leversygdomme.

 

Hvordan får man p-piller?

P-piller er på recept, og derfor skal du henvende dig til din læge, hvis du ønsker p-piller. Lægen vil på baggrund af de forhold der er nævnt i ”Hvem kan bruge p-piller” afgøre om p-piller vil være en god prævention for dig.

 

Hvordan skal man tage p-piller?

Når man starter på p-piller, skal den første tablet tages på 1. menstruationsdag.

I de fleste tilfælde skal man tage én tablet dagligt, og så holde 7 dags pause. Men det kan variere lidt, så læs brugsanvisningen grundigt.

Man kan også tage p-pillerne ude at holde pause. Man kan vælge at holde pause mellem hver anden eller tredje pakke, eller fortsætte indtil man begynder at få pletblødning og så holde 7 dags pause der.

 

Hvornår begynder p-piller at virke?

P-piller virker med det samme, hvis du begynder at tage dem i løbet af de første 5 dage af menstruationen. Begynder man på et andet tidspunkt tager det 7 dage før du er beskyttet.

 

Hvad er fordelene ved p-piller?

Hvis man tager p-pillerne korrekt, er man næsten 100% sikker på ikke at blive gravid

P-piller er en nem måde at forebygge graviditet

P-piller medfører i de fleste tilfælde mindre kraftige og mindre smertefulde menstruationer

 

Hvilke bivirkninger er der ved p-piller?

De første måneder efter opstart er det normalt at opleve humørsvingninger, bumser, kvalme, hovedpine, blødningsforstyrrelser og brystspændinger. Generne er oftest milde, og svinder hurtigt igen.

I sjældne tilfælde ses forhøjet blodtryk og dyb veneblodprop i benet.

P-piller medfører en let øget risiko for brystkræft

Kvinder over 35 år der ryger har øget risiko for hjerneblødning.

 

Hvad skal man gøre, hvis man glemmer en p-pille?

Hvis du glemmer en p-pille, skal du som udgangspunkt tage den, så snart du opdager det. Der kan dog være forskelle i vejledningen afhængigt af hvilken type p-piller du tager, så læs brugsanvisningen.

 

Hvad skal man være opmærksom på når man tager p-piller?

Hvis du har diare eller kaster op, er virkningen usikker den pågældende dag. Brug derfor fx kondom de næste 7 dage.

P-piller beskytter ikke mod seksuelt overførbare sygdomme

 

Vil du have et bud på, hvad dit symptom kan være? Prøv vores Sygdomsguide. TRYK HER. Indtast dit symptom og svar på spørgsmålene. Testen er anonym.